Κλείνουμε ή … μας κλείνουν ?

Πλήρη λειτουργία των Δικαστηρίων ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Τι λέει η απόφαση:

“Η λειτουργία των Δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου.

Πάγια θέση του Δικηγορικού Σώματος είναι η πλήρης και διαρκής λειτουργία των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όπου απαιτείται.

Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, όπως καταγράφεται, επιβάλλει άμεσα την πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των διαδικασιών.

Δεν νοείται, πλέον, μερική λειτουργία των δικαστηρίων, όταν έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε βασικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, σχολεία κ.λπ.), όπου κατά τεκμήριο υφίσταται κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Άλλωστε, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα Δικαστήρια, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, με ευθύνη των διοικήσεών τους και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν έχουν αποτελέσει χώρους αυξημένης διάδοσης του κορονοϊού.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην πλήρη λειτουργία των Δικαστηρίων της Χώρας, τηρουμένων των υγειονομικών κανόνων και των δικονομικών προνοιών, ούτως ώστε να επανέλθουμε ομαλά στην κανονικότητα, και να μην απολεσθούν δικαιώματα, κατά το πρότυπο της επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων τον Ιούνιο του 2020″.

Πέραν της εξαιρετικά σημαντικής πτυχής της διασφάλισης του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία – και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ανοικτά τα δικαστήρια και της ρύθμισης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, τα οποία είναι και θα έπρεπε να είναι αυτονόητα σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, το θέμα αυτό αφορά και την επιβίωση των δικηγόρων.

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι η πρόσβαση στα δικαστήρια είναι μεν περιορισμένη, αλλά για την Κυβέρνηση, οι δικηγόροι εργάζονται κανονικά. Από τις αρχές της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, δεκάδες φορές εξαγγέλθηκε κάποιο επίδομα, αλλά οι δικηγόροι δεν το έλαβαν. Η τεράστια πλειοψηφία των δικηγόρων δεν εντάχθηκε στην εξαγγελθείσα “ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ”. Αλλά οι δικηγόροι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν, καλούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ίσως στο μυαλό της Κυβέρνησης και των πολιτών, η λέξη δικηγόρος να φέρνει συνειρμούς ανθρώπων που ζουν πλουσιοπάροχα και έχουν μεγάλα εισοδήματα. Η οικτρή πραγματικότητα είναι ότι ο μέσος δικηγόρος (η πλειονότητα δηλαδή, η μέγιστη πλειοψηφία) δεν διαφέρει σε τίποτα από τον μέσο επαγγελματία στην Ελλάδα. Χωρίς εισπράξεις, δεν υπάρχει εισόδημα. Η μη λειτουργία των δικαστηρίων ισοδυναμεί με πλήρη απώλεια του εισοδήματος των δικηγόρων.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς δικηγόρους. Το καίριο ερώτημα όμως είναι ένα: Θα φύγουν από το επάγγελμα λόγω της συγκυρίας της πανδημίας ή η πανδημία είναι η αφορμή για να εξέλθουν από το επάγγελμα, ώστε η δικηγορική ύλη να περιέλθει στα χέρια λίγων, ενδεχομένως “μεγάλων” δικηγόρων ή εταιρειών; Αναρωτιέμαι….

Διαβάστε επίσης: ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 7.000 ανέργους – Αιτήσεις από 29/1,

ΕχεμύθειαΕμπιστοσύνηΆμεση ΕξυπηρέτησηΕμπειρία

Το δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνος Φαρμάκης απαρτίζεται από στελέχη με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στο Εμπορικό & Εταιρικό Δίκαιο καθώς και από πολυπληθές τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ