Το lockdown μας έκλεισε…

Το lockdown λόγω της πανδημίας του COVID 19, έχει οδηγήσει τους δικηγόρους της χώρας σε πραγματικά άθλιο σημείο. Όλο το 2020, οι δικηγόροι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δούλεψαν πραγματικά μόνο 3 περίπου μήνες. Όσο η λειτουργία των δικαστηρίων ήταν σε αναστολή, λόγω του lockdown, είτε γενικά σε όλη τη χώρα, είτε κατά περιοχές, οι δικηγόροι, κατά ένα περίεργο λόγω δεν ήταν επαγγελματικός κλάδος σε αναστολή.

Οι αδικίες και η επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2 και 3 δεν δόθηκε στους δικηγόρους. Το περίφημο επίδομα για τους επιστήμονες, 400 ευρώ όλο κι όλο, συζητείται από το Σεπτέμβριο, αλλά δεν δόθηκε ακόμα.  Ενώ λόγω του lockdown, είτε γενικά σε όλη τη χώρα, είτε κατά περιοχές, η λειτουργία των δικαστηρίων ήταν σε αναστολή, οι δικηγόροι, κατά ένα περίεργο λόγω δεν ήταν επαγγελματικός κλάδος σε αναστολή. Όμως κατά 98% κάθε επαγγελματική δραστηριότητα των δικηγόρων δεν μπορούσε να λειτουργήσει, αφού τα δικαστήρια ήταν κλειστά.

Οι δικηγόροι θεωρούν πως ενώ τα χρήματα που δικαιούνται ως επίδομα (400 ευρώ) είναι δικά τους χρήματα (εισφορές στον ΟΑΕΔ) το υπουργείο έβαζε και βάζει προσκόμματα στα κριτήρια και το τελικό ποσό αδικώντας τα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα θεωρούν πως ενώ επί της ουσίας δεν δουλεύουν με κρατική εντολή (υπολειτουργία δικαστηρίων σχεδόν ένα χρόνο) δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα ότι οι διαμαρτυρόμενοι δικηγορικοί σύλλογοι εκπροσωπούν περίπου 350.000 επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες , αντιλαμβάνεται πως το κύμα είναι μεγάλο.

Οι δικηγόροι εδώ και καιρό είχαν προτάξει τα αιτήματά τους και μάλιστα τα έθεσαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό (με τον οποίο είχαν τετ α τετ) παραθέτοντας και ψήφισμα με πάνω από 10.000 υπογραφές.

Ομαδικές αγωγές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3

Οι δικηγόροι αποφάσισαν με ομαδικές αγωγές να ζητήσουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2,3 που δεν έλαβαν αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Ήδη η Ολομέλεια έχει συντάξει προσχέδιο ομαδικής αγωγής, με το οποίο μπορούν οι δικηγόροι να προσφύγουν ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Οι δικηγόροι εδώ και καιρό είχαν προτάξει τα αιτήματά τους και μάλιστα τα έθεσαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό (με τον οποίο είχαν τετ α τετ) παραθέτοντας και ψήφισμα με πάνω από 10.000 υπογραφές.

Με την αγωγή οι δικηγόροι στοιχειοθετούν και υποστηρίζουν ότι οι ασκούντες το ελεύθερο δικηγορικό λειτούργημα υπέστησαν μείζονα οικονομική ζημία από τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού (lockdown). Ότι κακώς δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης που εντάχθηκαν και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Ότι ο αποκλεισμός τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3 ήταν αδικαιολόγητος και παράνομος. Ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας διότι, ούτως ή άλλως, με κρατική εντολή, οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να προσπορισθούν τα προς το ζην.

Τα τραγικά αποτελέσματα

Το lockdown πραγματικά έπληξε όλους τους δικηγόρους της χώρας. Με σωρεία Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων ανά την, από τις 16-03-2020 έως και τις 21-06-2020. Αυτό είχε σαν αναπόδραστο αποτέλεσμα, την πλήρη επαγγελματική αδράνεια των δικηγόρων. Ενοίκια, ΕΦΚΑ, οικογενειακές υποχρεώσεις, με μηδενική επαγγελματική δραστηριότητα είναι αφόρητο βάρος. Ακόμη κι αν κατατεθούν οι αγωγές, θα αντέξουμε ως τότε; Δυστυχώς, το lockdown μας έκλεισε….

Διαβάστε επίσης: Διορθώσεις στο Γενικό Κανονισμό Προστασία Δεδομένων – GDPRΣτοπ στις διαδικτυακές και τηλεοπτικές ποινικές διαδικασίες 

Ακολουθήστε μας: Linkedin, Facebook

ΕχεμύθειαΕμπιστοσύνηΆμεση ΕξυπηρέτησηΕμπειρία

Το δικηγορικό γραφείο FARMAKIS LAW απαρτίζεται από στελέχη με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στο Εμπορικό & Εταιρικό Δίκαιο καθώς και από πολυπληθές τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ