Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με δελτίο τύπου βάζει φρένο στην κατά συρροή παραβίαση της αρχής μυστικότητας της ποινικής προδικασίας αλλά και στην σοβαρότατη προσβολή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων προσώπων.

Η αφορμή

Η αφορμή ήταν η πολύκροτη υπόθεση που είδε τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά από σειρά καταγγελιών προσώπων για συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο, παρατηρήθηκε εντονότατο το φαινόμενο της διαρροής:

  • καταθέσεων,
  • υπομνημάτων,
  • ονομάτων καταγγελλόντων και καταγγελλομένων
  • ονομάτων μαρτύρων κλπ.

στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι η ποινική προδικασία είναι μυστική. Συνεπώς οι διαρροές αυτές παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπλέον, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, με σειρά διατάξεων, τι είναι προσωπικά δεδομένων και πως προστατεύονται. Ως εκ τούτου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε το εν λόγω δελτίο τύπου, το οποίο έχει ως εξής:

“Σε ορισμένες ιστοσελίδες δημοσιεύθηκε αυτούσιο το απολογητικό υπόμνημα γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού εναντίον του οποίου έχουν υποβληθεί μηνύσεις για διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων. Με την αυτούσια δημοσίευση του εν λόγω υπομνήματος δεν παραβιάστηκε μόνον η αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, αλλά επήλθε παράλληλα και σοβαρότατη προσβολή των ευαίσθητων δεδομένων προσώπων, τα οποία ρητά κατονομάζονται στο υπόμνημα ή των οποίων θα ήταν δυνατή η ταυτοποίηση.

Η Αρχή, επιφυλασσόμενη να εξετάσει συνολικά τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που ανακύπτουν, καλεί τους διαχειριστές και υπευθύνους των συγκεκριμένων ιστοσελίδων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης προς τη σχετική νομοθεσία και κατ΄ ελάχιστον να προβούν  αμελλητί στη διαγραφή από το κείμενο του υπομνήματος των ονομάτων ή των τυχόν υφισταμένων στοιχείων ταυτοποίησης συγκεκριμένων προσώπων και να μην επαναλάβουν στο μέλλον την ίδια ή αντίστοιχη δημοσιοποίηση”.

Το δελτίο τύπου της Αρχής Π.Δ.Π.Χ. μπορείτε να διαβάσετε εδώ..

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έπραξε το αυτονόητο. Στην χώρα μας, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι η ποινική προδικασία είναι μυστική.

Επίσης είναι συνταγματικά, νομοθετικά, αλλά και σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, κατοχυρωμένο το τεκμήριο της αθωότητας.

Επιπλέον, η κείμενη νομοθεσία προστατεύει ρητά τα προσωπικά δεδομένα.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι είναι καταδικαστέα γεγονότα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει όλοι να σεβόμαστε τη νομοθεσία και να την εφαρμόζουμε. Αρμόδια για την διερεύνηση των καταγγελθέντων και την απόδοση ευθυνών είναι πρωτίστως τα ελληνικά δικαστήρια και η ελληνική πολιτεία. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ουδείς δικαιούται να διαρρέει προανακριτικό υλικό.

Το λόγω έχουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές προφανώς.

Διαβάστε επίσης: Νέο οικογενειακό δίκαιο και συνεπιμέλειαΔιαμεσολάβηση, εμπιστευτικότητα και νομιμοποιητικά έγγραφα ,Αντίγραφο ποινικού μητρώου ηλεκτρονικά

Ακολουθήστε μας: linkedin, Facebook

ΕχεμύθειαΕμπιστοσύνηΆμεση ΕξυπηρέτησηΕμπειρία

Το δικηγορικό γραφείο FARMAKIS LAW απαρτίζεται από στελέχη με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στο Εμπορικό & Εταιρικό Δίκαιο καθώς και από πολυπληθές τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ