Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί μέσα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο εκτός απροόπτου.

Τα κακώς κείμενα και επακόλουθα ενός διαζυγίου, με γνώμονα την προστασία των ανήλικων παιδιών επιχειρεί να ρυθμίσει και επιλύσει το νέο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου που εισάγει το θεσμό της συνεπιμέλειας.

Από τα όσα ακούγονται ως τώρα, με το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονιών να προσφεύγουν αρχικά σε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που διαφωνούν για ζητήματα του ανήλικου παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση, τότε θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο θα μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει την γνώμη του παιδιού. Το δικαστήριο θα συνεκτιμά τη γνώμη του ανάλογα με την ωριμότητά του. Η γνώμη του παιδιού θα συνεκτιμάται αν το δικαστήριο κρίνει δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει:

Κάθε απόφαση των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού.

  • Αν οι γονείς δεν συμφωνούν θα προσφεύγουν στη δικαιοσύνη
  • Οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου θα εκδικάζονται μόνο από συγκεκριμένους δικαστές.
  • Οι δικαστές αυτοί θα έχουν περάσει από ειδικά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
  • Το δικαστήριο θα πρέπει να μην κάνει διακρίσεις ιδίως ως προς το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την φυλή των γονέων.
  • Ακόμη κι όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα:
  • για ζητήματα ονοματοδοσίας του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού.
  • για την μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.

Ακόμη κι όταν η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα:

Το νέο νομοσχέδιο ορίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται και από τους δύο γονείς για ζητήματα:

  1. ονοματοδοσίας του τέκνου,
  2. για το θρήσκευμα,
  3. για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα,
  4. για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του.

Τέκνα γεννημένα εκτός γάμου

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι:

  • η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στην μητέρα του”.
  • Σε περίπτωση που το παιδί αναγνωρίστηκε από τον πατέρα αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας.
  • Όμως, σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, “αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει την μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων”.

Διαμεσολάβηση

Το νέο νομοσχέδιο στα άρθρα 6 και 15, που αναφέρονται στην διαμεσολάβηση, θα ορίζει ότι:

  • “οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση”.
  • Αν όμως διαφωνούν και “το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο”, ενώ ο ορισμός του διαμεσολαβητή από το δικαστήριο θα γίνεται από ειδικό “μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών”.

Διαβάστε επίσης: Νέος πτωχευτικός νόμοςΣυνταξιούχοι εταίροι ΙΚΕ 

Ακολουθήστε μας: linkedinFacebook

ΕχεμύθειαΕμπιστοσύνηΆμεση ΕξυπηρέτησηΕμπειρία

Το δικηγορικό γραφείο FARMAKIS LAW απαρτίζεται από στελέχη με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στο Εμπορικό & Εταιρικό Δίκαιο καθώς και από πολυπληθές τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων.

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ